ПРОМОЦИЈА НАГРАЂЕНИХ „СВЕТОСАВСКОМ НАГРАДОМ“
30.01.2013

Највеће просветно признање «Светосавску награду», за посебне резултате и доприносе развоју образовања и васпитања у Србији, у току претходне године, од 424 достављена предлога добило је 20 установа и појединаца. Веома строге критеријуме за доделу награде, по којима је радила Комисија Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Србије ове године испунила су и три кандидата из Ниша: Основна школа «Десанка Максимовић» у Чокоту, у Градској општини Палилула као и поједници–талентовани ученици Ђорђе Давидовић и Теодора Ђорђевић. Овим поводом, у основној школи «Десанка Максимовић» у Чокоту, у присуству бројних званица, председника Градске општине Палилула Бобана Џунића, представника града, других образовних установа и удружења, одржана је свечаност и промоција рада школе уз документарни филм. Овој свечаности присуствовали су и награђени–талентовани ученици из Ниша, Ђорђе Давидовић и Теодора Ђорђевић.

Осећај који имам данас у основној школи „Десанка Максимовић“ може се дефинисати са три речи, задовољство, част и топлина, рекао је у поздравној речи Бобан Џунић, председник општине Палилула. Задовољство, због тога што је основна школа „Десанка Максимовић“ у Чокоту, за примену високих стандарда и допринос у настави са резултатима бројних такмичења у земљи и иностранству, добила једно од највиших признања у образовању. Част, што сам данас присутан овде у својству председника Градске општине Палилула на чијој се територији налази награђена школа и топлина, имајући у виду атмосферу и све што нас овде у овом школском амбијенту окружује. Оно што општина Палилула може у овом тренутку учинити као јединица локалне самоуправе Града Ниша је подршка пројектима и активностима школе. Залагаћемо се да обезбедимо одређена средства за подстицај младих талената и њихов даљи напредак, нагласио је председник Џунић.

Ми смо сви изузетно срећни и поносни што је «Светосавска награда», највеће признање за допринос у образовању, у нашој школи. Наш труд и резултати у развоју образовања сада су вредновани - рекла је Љиљана Радовановић-Тошић, директорка награђене школе „Десанка Максимовић“ у Чокоту. Јако смо поносни што смо кандидовани од стране УНИЦЕФ-а, јер је то једна веома важна организација која се бави квалитетом живота деце а наш циљ је да максимално унапредимо квалитет живот деце, да изградимо образовну политику унутар школе.

Ми смо модел школа које негују ИНКЛУЗИВНОСТ И ПРИЛАГОЂАВАЊЕ. Са тим статусом, имамо и обавезу да иницирамо активности, покрећемо нешто ново, размењујемо, стварамо, пишемо приручнике, радимо као тим. То је законска процедура и морална обавеза свих који раде у образовању да на најбољи начин дају подршку сваком детету којима је то потребно. Инклузија се често погрешно одређује као ибразовање које се даје деци са тешкоћама. Инклузија је квалитетно образовање. Инклузија подразумева и писање обогађених програма за децу која су даровита, прилагођавају образовање и њиховим потребама - нагласила је директорка, Љиљане Радовановић-Тошић.

О основној школи «Десанка Максимовић» у Чокоту се може још пуно говорити. Да има 90.годишњу традицију у образовању, ради по моделу инклузивности и прилагођавања, да је једна од пет најинклузивнјих школа у Србији, чланица мреже «школе мира». У девет објеката остварује са настава коју похађа 930 ученика а за то су задужена 104 радника- наставника. Ученицима и наставницима школе је на располагању модерна библиотека са 12.000 књига и дигиталном грађом. Организатор је бројних хуманитарних акција и спортских такмичења. (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)